Allt är för bra nu.

Har haft en helt perfekt helg i Stockholm på Popaganda. London Grammar, Lily Allen, Icona Pop, First Aid Kit och bästa Veronica Maggio var mina favoriter. Ett fint avslut på en fin sommar. <3


Work hard.

Vad säger ni om håltimme från 9 till 14.40? Jag säger dressyrträning och dagens stallfix ;) Nej men får man en tid på en jobbig håla så måste man ju bara ta den. Så efter franskan i morse åkte jag upp till stallet och red en svettig dressyrträning innan det var dags för lite psykologi. Jag fick låna en av tränarens sadlar igen eftersom vår sadel är helt oanvändbar, och den var inte perfekt men väldigt mycket bättre än vår egen. Så vi ska få ta hem några sadlar och prova, och sen hoppas jag att vi kan få ut en utbildad sadelprovare som kollar på dem också. Lantana var i alla fall otroligt fin på träningen, det är en dröm att få rida henne verkligen. Dock gillar jag inte att hon gapar och går emot bettet - någon som resulterar i att mina hjälper blir hådare eftersom jag i alla fall måste "hålla emot" (gud vad det låter hemskt, men jag menar mer att hålla kvar och inte låta henne dra tyglarna ut händerna på mig). Och det tycker jag inte alls om. Så jag fick även låna ett bett vi ska testa för att se om hon trivs bättre på något annat än rakt. Men jag är ändå väldigt nöjd med träningen, framför allt med övningen med skänkelvikning då vi haft väldgt svårt för just den typen av skänkelvikningar vi tränade på idag. Vi tränade också på galoppfattningar, vilket även det är en av våra svagheter. Men det var som sagt bra träning, och jag är verkligen tacksam över att ha möjlighet till att få så mycket och bra hjälp! 
 
Eftersom jag var klar i stallet vid lunch har jag haft hela eftermiddagen och kvällen efter skolan "ledig", väldigt konstig känsla haha. Min lediga kväll spenderades med lite franska, arbete om dialekter, idol, utvärdering av träningar och inspiration från dressyr-vm. 
 

I love this life.

Hej på er! Jag var klar med stallet redan strax efter tio idag, så nu efter månadens US-möte väntar en lugn eftermiddag och kväll med lite plugg. Jag ska också kika lite på direktsändningen från DN-galan youth i Stockholm där min duktiga lillasyster är med och tävlar längdhopp, heja heja! Lantana gick ett lugnt barbackapass i morse med lite koncentrationsträning på fältet. Hon har lite svårt med det där med koncentrationen, hon vill hålla koll på precis ALLT som händer runtomkring oss - hela tiden. Så det tränade vi på idag, och det släppte lite på slutet så jag är nöjd. Igår tog vi "långrundan" runt berget och tränade skänkelvikning och öppna på sandvägarna. Vi fick till några riktigt fina öppnor, helt okej skänkelvikningar och framför allt var hon koncentrerad på mig. I fredags fick jag testa min tränares dressyrsadel då hon trodde att den skulle ligga bra på Lantana eftersom hennes häst också är ganska rund över ryggen. Och det gjorde den verkligen! Den åkte knappt fram något alls, och då "pressade" och testade jag ändå den ganska mycket med mycket galopp- och travarbete. Dessutom fick Lantana mycket större och friare gång och verkade trivas väldigt bra. Hon var så himla fin verkligen, svettigt för mig när hennes luftigare gång kommer fram dock haha. Så vi får se om vi kanske letar lite efter antingen en sadel av samma modell eller något liknande. Skön var den i alla fall, med ganska djupt säte och mycket knästöd. I alla fall om man jämför med vår sadel som är ganska platt. 
Såhär såg jag ut igår kväll när vi firade min fina väns 18-årsdag på bästa sätt med en mysig kväll på Harrys och lite promenerande i vår lilla stad. Kallt kallt kallt, men underbart ändå.

Wow.

Då var första skoldagen för i år avklarad och jag känner både ett stort fett NEJ och ett ännu större WOW. Nej för att det kommer bli tufft, väldigt tufft, speciellt med ett värdelöst schema med typ 4 timmar håltimme på tisdagar och lektioner till fyra varje dag. Wow för att, hallå, vi börjar trean. Sista året innan friheten, möjligheten och ett helt nytt liv. Livet på riktigt, liksom. Vi kan göra vad vi vill - dra iväg på en resa jorden runt, börja plugga till drömyrket, satsa stenhårt på våra passioner eller ta ett jobb i kassan på Ica. Det handlar om oss oss oss, bara. Men innan det väntar det fetaste året, med extra allt. Och jag ska njuta, för det är de sista sidorna i första kapitlet av våra liv. Och ingen av oss vet vad som väntar när sista studentflaket rullat ut.

Hej höst.

Idag har varit en sån där mysig höstsöndag, med lång sovmorgon, regnet smattrande mot rutan, barbackatrimm i ridhuset och indiskt framför tvn med familjen. Söndagar är inte så dåliga ändå, i alla fall inte när man är ledig på måndagen. ;) Lantana och jag myste bara runt lite i ridhuset tillsammans med Hanna och Shade idag. Igår hade hon fått ett sår på ena bakbenet, antagligen efter att ha sprungit och råkat sparka sig själv med bakskon. Det var lite svullet, men hon hade ingen feber och var inte halt så det verkade inte vara så farligt ändå. Men man blir ju lite nojig efter så mycket lymfangit och skador hon har haft. Ridpasset idag gick i alla fall väldigt bra, hon älskar att bli riden barbacka. Hon blir dock lite tröttare och hade behövt lite mer framför allt bakbens- och ryggenergi, men ibland måste man få bara mysa runt lite. Och det är viktigt för kommunikationen och samspelet, idag kunde jag till exempel skritta av henne helt lös och göra halt mellan varje steg med bara tanken, rösten och vikten - träning som är precis lika viktig som att trimma öppnor och övergångar. Kolla in min instagram, eliingb, om ni vill se ett litet filmklipp från idag.
Bild från juli förra året. Herre gud vilket skillnad det är blivit i vår träning sedan dess.

Yours is the light by which my spirit is born.

Min dag startades på bästa sätt med en mysig morgontur på min stjärnas rygg. Det finns SÅ mycket att hålla koll på när man är ute enligt Lantana, så det går inte att koncentrera sig på Elin och absolut inte att stå still, haha. Det blev mest skritt idag, men vi 'joggade' lite på en sandväg också. Jag tror det är bra att varva dressyrpass, som gårdagens pass med dressyrarbete och bommar, med långa skrittrundor och galopp- och travarbete ute. Variation är alltid bra. Nu ska jag städa lite och kanske baka om jag hinner, för i kväll kommer mi amiga Hanna hit på filmkväll. Känn ingen sorg blir det antagligen, för typ sjunde gången för min del hehe. ;)

Got a secret, can you keep it?

Passar på att njuta av de sista lediga dagarna med en välbehövd sovmorgon.


Liseberg.




Här kommer lyckan för hundar som oss.

Att ligga på en filt i solen är livets liv enligt lilla Jullan. Julia heter egentligen Riddarens Juvel, världens gulligaste namn haha.

Pepp pepp pepp.

Klockan är alltså bara lite mer än elva och det känns som att den borde vara typ ett. Dels på grund av att det faktiskt är kolsvart ute, men mest för att jag var hemma från stallet redan vid halv åtta i kväll. Det har knappt hänt på hela sommaren, jag har varit hemma vid halv tio ungefär nästan varje dag. Så nu har jag krupit ner i sängen, lyssnar på mina favvisar med Håkan på Spotify och vinden utanför fönstret och kikar på lite bloggar. Och lika mycket ångest jag hade inför framtiden igår, lika mycket pepp är jag i stället på det idag, haha. Tja tonårstjej liksom. Idag längtar jag nästan till kyliga höstdagar med en kopp varm choklad (i stället för te, hatar te haha) framför ett arbete på datorn innan det är dags att dra på sig ridbyxorna och träna träna träna för att nå mina mål med min stjärna. Men bara nästan. ;)
Älskar den här bilden.

Pink is the new black.

 
 
 
 

För vi ska ta studenten.

Ångest. Ångest, ångest, ångest får jag när jag tänker på att det bara är drygt en vecka kvar tills skolan börjar igen. Trean liksom, sista året innan ett stort jäkla frågetecken tornar upp sig framför mig och jag tvingas ta en massa jobbiga beslut. Jag hatar att ta beslut. Jag hatar att välja, och jag hatar det ännu mer när det bara gäller mig själv. För allt jag väljer från och med nu gäller mer än någonsin mig själv, och bara mig själv. Elin Gunnarsson Bergman, vad är meningen i ditt liv? Vad vill du göra, vad vill du bli? Du är ju vuxen nu, dags att bestämma sig.
 
Och om sanningen ska fram har jag ingen jäkla aning över huvud taget. På riktigt, jag har inte ens några storslagna drömmar om framgång, lycka, resor jorden runt, fiesta natten lång och det omtalade livets liv efter studenten. Jag blir helt tom av att höra lärare prata om högskoleutbildningar hit, meritpoäng dit och som grädden på moset studielån som betalas av resten av livet. Och jag spyr på alla som säger carpe diem, sky is your limit, allt är möjligt och följ dina drömmar. Jo men visst, om man vet vad man vill så. Då är det bara att köra, go for it och lev din dröm. Men om man inte har någon dröm då? Vad fan ska man göra då?? Det enda jag vet är att jag inte vill fastna i lilla Falkenberg i väntan på the time of my life och att jag helt plötsligt ska få mitt livs idé, hitta mitt kall och dra iväg för att finna lyckan när jag är typ 30. 
 
Och som om inte allt detta beslutande vore nog väntar det livsavgörande gymnasiearbetet direkt, om en vecka alltså. Underbart. Och sen har vi balen, alla tjejers höjdpunkt i livet från typ 3 till 20 års ålder. Att få klä sig som en prinsessa och gå med sin prins eller prinsessa på röda mattan. Men jaja, allt kommer högst sannolikt visa sig bli perfekt tillslut och jag oroar mig antagligen helt i onödan. Typiskt mig. 
Det värsta av allt kommer bli att lämna världens goaste klass. Hur ska vi klara oss utan fredagsflumm på latinet och visdomsord av Ursus?

Au revoir långa hår.

Idag ryker det...

Dom är uppe på taken, alla är högt över staden.


Vem behöver sadel liksom..?

Eftersom Lantana har fått skav av den svängda sadelgjorden och den ändå åker fram fick det bli ett barbackapass idag. Men inte mig emot, jag älskar att rida Lantana barbacka - speciellt eftersom hon tycker det är så roligt själv. Tur att hon har så rund rygg, haha. Det blev i alla fall arbete med övningarna Anne gav oss, och de ger verkligen resultat. Hon var lite seg idag, men det blev lite bättre efter lite tempoväxlingar och övergångar. Hon är en dröm att rida när man får henne med sig, ingen annan häst jag ridit har varit så mjuk, lyhörd och arbetsvillig som hon. Jag är jättenöjd med dagens pass, och har fortfarande svårt att fatta att den här lilla diamanten är våran, och att vi faktiskt har tagit oss igenom det vi gjort och klarat det såhär bra. ♥

Shop til you drop.

Jag kommer aldrig förstå mig på människor som på riktigt åker och campar i Ullared för att shoppa på gekås på semestern. 1 timme där inne och jag vill gräva ner mig i en grop och stanna där resten av dagen typ haha. Nej men det finns mycket att shoppa, det gör det verkligen haha, och jag fick faktiskt med mig en hel del fint hem. Bland annat ett par ridbyxor och en jacka från Mountain Horse. Byxorna invigdes på fältet med Lantana i kväll, ett GRYMT dressyrpass med några nyfikna kossor som publik. Lite läskigt tyckte Lantana, men med våra nya övningar fixade vi det ändå. Hon blir verkligen fin när hon koncentrerar sig och jobbar rätt, min lilla stjärna. Dock åkte sadeln fram och hon får skav, så vi får prova ännu en variant. Förhoppningsvis i morgon. Nu ska jag äta FUDGE för första gången på typ sju år! Jag hittade glutenfri på gekås idag och dog då det var mina favvisar i godispåsen när jag var liten. 
Nöjd och glad Lantana efter dagens träning.

Frågan är, kommer jag överleva dagen?


Älskade Göteborg.

Hej på er! Jag har haft en grym dag med två underbara vänner i favvo-Göteborg, jag älskar den staden asså. För min del blev det inte så jättemycket shopping, jag är verkligen extremt kräsen med kläder. Det ska vara perfekt om det ska få följa med mig hem haha. Men lite hittade jag ;) Vi passade på att fika på ett av mina favoritcafén också, fröken Olsson, och avslutade med världens bästa caesarsallad och varm choklad från espressohouse. En underbar dag med finfint sällskap i staden jag ska bo i någon gång helt enkelt. I morgon står morgonpass i stallet på schemat, innan det är dags att fira min älskade vän som fyller 18. Inte helt fel det heller! 
En väldigt vacker Elin i en lika vacker jacka på beyond retro. Too much style in one picture.

You can be the greatest, you can be the best.

Fälttävlan på forf förra året, eller kanske var det förra igen. 

Godmorgon.

Lyxar till det med go-brunch innan jag drar till älskade Göteborg med älskade vänner. Bananvåfflor med lönnsirap och nektarin borde man starta varje tisdag med. 


Uppsnärjd i det blå.

Alltså träningen gick SÅ bra. SÅ BRA. Anne hjälpte oss med precis det vi behöver som mest hjälp med, och det fungerade verkligen hur bra som helst. Åh, det var så roligt - att äntligen få träna tillsammans med den häst jag älskar mest av alla och som är den absolut roligaste jag någonsin ridit. Min egen Lantana, efter två och ett halvt års kämpande. 
 
Vårt första problem är att Lantana lätt blir ofokuserad och försöker komma undan, och då har jag svårt att komma åt henne. Och för att lösa det ska jag rida henne lätt utåtställd (på ett mjukt sätt självklart) tills hon accepterar situationen. Även att rida på hörnlinjen och lägga till sidförande när hon känns bra. Vårt andra problem är galoppfattningarna, något som även det löstes genom att hålla kontakt med yttersidan och skjuta fram inner höft. Lantana svarade väldigt bra på detta och blev otroligt fin ganska snabbt. Under stora delar av lektionen red jag även utmed väggen för att ta hjälp av just väggen, något som också fungerade väldigt bra. I galopparbetet red jag även där med en lätt utåtställning och lite lite innanför spåret, och även ett par varv på volten. Mellan övningarna skrittade jag med lite längre tyglar men med bibehållen kontakt för att låta henne vila lite men inte tappa känslan och kontakten. Här är en artikel från Hippson med liknande övningar. 
 
Jag är så nöjd med den här träningen, det är nog faktiskt min bästa träning någonsin. Vår första träning för Anne och till och med vår första träning någonsin. Jag är så nöjd och så stolt över hur långt vi har kommit trots alla tuffa motgångar vi haft! ♥
Här är en liten film från dagen, kolla i hd ;)

Vår första träning.

Godmorgon! Eller nåt. Jag har precis ätit brunch och med regnet smattrande mot rutorna tänkte jag sätta mig och jobba lite med alla tusentals bilder jag har, blogga lite och ta tag i lite andra viktiga saker. Senare idag ska jag troligtvis ha min första dressyrlektion med Lantana, spännande! Igår jobbade vi lite lätt i ridhuset efter en kort uteritt/framskrittning med en tjej i stallet. Båda sakerna gick galant, förutom att hon var väldigt seg när vi jobbade i ridhuset. Men det kändes ändå bra, hon jobbade stadigt och lugnt genom hela kroppen även om lite mer energi definitivt hade varit bättre. Det ska bli skönt att få lite coachning idag - det behöver man!
En lite yngre och lite smalare Lantana på provridningen 2012. 

Luften smakar som en jordgubbspaj en solig dag i maj.


Dåligt lokalsinne och mumintroll.

Jag hade lite tråkigt i morse så jag passade på att baka en kladdkaka, haha. Annars har jag faktiskt inte gjort så mycket idag. Fotat lite, ridit och gått med hunden i värmen. Tydligen syns det på mig att jag jobbat på turistbyrån, för hela 2 bilar stannade och frågade mig om vägen till stranden och IP. Synd bara att jag har världens kanske sämsta lokalsinne och förmodligen sa helt fel väg till dem. Men men.

Dagens ridpass var okej, Lantana hade nog lite träningsvärk sedan igår, men emellanåt gick hon riktigt fint och det kan ju inte alltid vara perfekt. Gårdagens lektion för Hanna och Shade blev dock inte lika lyckad då ridhuset var upptaget av massa tjejer utklädda till mumintroll på islandshästar. Ja ni hör ju, inte direkt någon höjdare för en extremt nervös och orolig kille som Shade. Så det fick bli lite utomhusträning på banan bland blinningarna - något som inte heller var så uppskattat. Men Hanna klarade det väldigt bra med tanke på omständigheterna! 

Fredagsmys med mitt hjärta.


"Fyrkanten".

 
Jag tänkte dela med mig av mitt absolut bästa träninstips, en övning som jag gör varianter av varje dag. Man kan göra på många olika sätt, men grunden är den lilla fyrkanten jag ritat ut med fyra koner på bilden. Det går ut på att man i varje hörn vänder lite som i en bakdelsvändning. Meningen är att hästen ska trampa in under sig med bakbenen och lyfta lite i framdelen. Det är viktigt att bogarna kommer med, därför brukar jag alltid svänga varje gång hästen lyfter inner framben, men samtidigt inte glömma bort att hämta upp taken i inner bak eller att rama in ytter bog.
 
Alltså: 1. Förbered dig och hästen genom att tänka en liten halvhalt. 2. Kom ihåg takten i inner bak, glöm inte bort att hästen ska behålla sin energi genom hela vändningen. 3. Sväng - flytta båda händerna åt sidan för att få med dig ytter bog - med betoning på när hästen lyfter inner fram. 
 
Jag brukar oftast inte bara rida runt på den lilla fyrkanten i mitten, utan jag brukar t.ex. rida som serpentiner fast med hörn eller bara helt enkelt vända åt olika håll hela tiden utan någon speciell figur/väg. Jag brukar göra detta i både skritt och trav, och även i galopp på en större fyrkant. Det är även den här övningen i trav (vända åt olika håll hela tiden) som fungerar allra bäst när Lantana blir snurrig och ofokuserad. Sen kan man självklart göra det i galopp också, t.ex. som mig och Lantana på en lite större fyrkant eller på en lite högre nivå förbereda för piruetter på mindre fyrkanter. Enligt mig är "fyrkanten" en väldigt bra övning som går att variera svårighetsgraden på beroende på vilken nivå man som ekipage ligger på. 
 
Nu är ju inte jag på något sätt någon expert, jag är varken tränare eller utbildad alls mer än att jag har ridit och tränat länge. Men jag har faktiskt fått en hel del erfarenhet genom åren, inte minst med alla skador osv jag tyvärr fått ta mig igenom för att sedan bygga upp hästen från grunden, och just den här övningen är mitt absolut bästa knep för att komma åt alla hästar. 
 

Dröm.

Gammal bild från i höstas, innan skadan. Jag minns verkligen detta ridpasset, hon var så fin den dagen. Jag längtar verkligen tills vi är helt igång, magen är borta och vi kan börja träna och tävla.

Jag har precis kommit hem från en härlig förmiddag i stallet med ett bra dresyrpass på en väldigt överladdad men fin Lantana. Hon har ju fått skor runt om nu, och dessutom testade vi en svängd sadelgjord som faktiskt fungerade relativt bra. Sadeln åkte fram lite, men inte alls lika mycket. Man kan också vända den för att få större effekt - det ska vi testa i morgon. Men hur som helst, större bogfrihet tack vare att sadeln låg okej i kombination med skor bak och lite lösa (väldigt läskiga enligt Lantana) islänningar resulterade i en väldigt okoncentrerad, stark och laddad liten tjej. Men efter att ha travat och svängt, travat och svängt, travat och svängt ett bra tag lugnade hon ner sig och blev väldigt fin. Hon är en dröm att rida då - väldigt stadig, lätt i handen, lätt för hjälperna och med mycket energi. Jag jobbade med att öka och minska volten i samlad trav nedsittning varvat med längre och lägre form lättridning. Lite galopp på volten också, och jäklar va fin hon var! Så jag är väldigt nöjd med dagens pass, och det verkade hon också vara ;) 
Efteråt duschade vi av henne och tvättade henne med schampo, något hon uppskattade väldigt mycket haha. Nu har jag ett par timmar ledigt innan det är dags för nästa stallpass. Den här gången för att mocka och fixa lite, ha 'lektion' för Hanna och Shade och släppa ut hästarna. 

RSS 2.0