OS-silver!

OS-silver till Sara Algotsson Ostholt och Wega!! :D :D


Vädret...

Idag skulle det tydligen regna hela dagen igen. Det känns typ som att det redan blivit höst. Sommaren åkte på solsemester någon annan stans i år och lämnade jobbet till våren och hösten ;)
Idag vet jag inte riktigt vad som händer. Jag skulle kanske åkt iväg till stallet med några kompisar men om det ska regna vet jag inte riktigt hur det blir. Samtidigt är det faktiskt sol ute just nu. Det hade ju vart bra om vädret kunde bestämma hur han ska ha det så man kan planera lite ;)
Vi får väl se hur det blir helt enkelt. Jag tänte i alla fall försöka städa lite på mitt rum som ser ut som tredje världskriget just nu. Vi får väl se hur långt jag kommer *host*. 
Bjuder på en liten sommarbild taget av moi. Har huuur mycket bilder som helst, kanske skulle börja lägga ut lite mer naturbilder?

Vildhäst

Idag fick jag äntligen träffa min lilla prinsessa igen efter 3-4 dagar! Shit va jag hade saknat henne, den lilla divan ;)
Hon har ju haft semester i hela fyra dagar så hon tyckte inte direkt att det va så bråttom med att börja jobba.. Varför jobba när man kan käka gräs i hagen hela dagarna lixom? ;) När hon är på det humöret blir hon väldigt väldigt brötig med huvudet och idag fick man smaka på det... Hon smällde mitt huvud mellan henne och gallret i boxen, mysigt.
Hur som helst, mamma jobbade henne lite akademiskt idag. Det såg ut att gå jätte bra faktiskt. I morgon kanske vi tömkör henne lite, vi får se hur det blir helt enkelt. Jag tänkte i alla fall bjuda på lite tömkörningsbilder från skitpasset, innan det blev totalt kaos. Tänk nu på att det enda målet under det passet va att få henne framåt. Så ha lite överseende med formen ;)
... Och sen började hon såhär..

Springtur

Jag utmanade min allergi/någon form av astma med en av årets första springturer ute förut idag. Resultatet blev att det tog ca fem minuter att få tillbaks normal andning igen hehe.. Men skit i det, jag va bara så sjukt sugen på att springa. Ni vet den känslan man får efter att ha tagit ut sen själv helt och är helt slut? Nästa gång ska jag ta mina mediciner så kanske jag kan springa lite längre/ta i mer så att jag får den känslan igen.
Visste ni det, att det i princip är omöjligt för mej att idrotta ute på våren/sommaren? Jag hade t.ex. ALDRIG kunnat hålla på med fotboll eller liknande eftersom jag inte får någon luft. Jag idrottar alltså ingenting just nu/på ca 2 år eftersom jag inte rider. Och ändå lyckades jag utan större ansträngning få mvg i idrott, det ni! ;)
Såg föresten idag att jag hade lyckats gå upp i vikt! Äntligen har allt slit visat lite resultat, jag har kommit lite närmre normalvikt, wehoo!

Back on track

Heej bloggen! ;)
Jag kom hem från världens mysigaste Mollösund igår kväll. Märkte att jag hade failat liite med mitt försök till app-bloggning.. iPhone-appen ville inte riktigt samarbeta om man säger så.. Lördagen spenderades i ett REGNIGT Uddevalla för att kolla på när min lillasyster tävlade friidrott -.- 
Men dom andra dagarna va jätte mysiga med promenader på klipporna, bad i havet utan att behöva gå 3 mil ut i vattnet för att ens kunna bada, båttur, glass osv. 
Men nu är jag hemma i den lilla hålan igen och det är bara ca 2 veckor kvar på sommarlovet... Vart tog sommaren vägen egentligen, det har ju knappt vart nån sommar alls? Jag lovar att det kommer bli asfint väder när skolan börjar igen. Men man får väl se det från den ljusa sidan he-he ;)
Jag är faktiskt ganska taggad inför skolan. Eller kanske inte inför just skolan, men en nystart. Ny skola, nya vänner, andra ämnen osv. Slippa gammal skit och börja om helt enkelt ;) 
Bjuder på en osminkad bild med min nya top från veromoda jag belönade mej själv med efter en dag i ÖSregn i Uddevalla.

"Bara hundar faller för ben." Fast nä...

Denna texten är så SJUKT sann. Jag blir sååå provocerad av alla idioter som ska hålla på med det jävla tjafset om att det är äckligt och fult att vara smal. Samtidigt höjs övervikt och kurvor upp till skyarna som det perfekta idealet. Det är 100% okej att säga till någon benig tjej att hon är äcklig. Jävla anorexiaunge. Ät lite så kanske du  har någon framtid. Men om man skulle gå fram till en "kurvig" tjej och säga "asså gud va du är äcklig. Fy fan va fult det är att va så fet, du borde verkligen gå ner i vikt." skulle det bli ett himla hallå. Och bara TÄNK om man skulle skriva något på nätet om någon kraftig tjej, shiiiiit vad man skulle få skit för det. Ring polisen, brandkåren OCH ambulansen och spärra in människan på mentalsjukhus.
 
Jag är naturligt smal. Jag har ca 7 kilos undervikt och det är inget jag direkt är glad för. Självklart finns det många tjejer som är mycket tunnare än mej, och då kan jag ju bara tänka mej vilket helvete dom måste leva i. 
För det är ju så. Jag, och alla andra smala tjejer, får ta enormt mycket skit för vårt utseende. Blickar. Viskningar. Texter. Kommentarer. Det allra värsta är de viskningar bakom ryggen jag och min fina vän har fått höra, "kolla på dom, dom har ju typ värsta modellkropparna, så sitter jag bakom dom två." Ironiska kommentarer med "snälla" ord, men som egentligen menar PRECIS tvärt om. DET är det värsta jag vet. Falska äckelmänniskor som lindar in allt i små fluffiga moln men gömmer världens åskoväder bakom..
 
Till och med vuxna människor som borde ha lärt sej lite om livet håller på. "Hur är det med matlusten Elin? Äter du ordenkligt..?" Dom gillar bilder på facebook som säger att en benig tjej är det fulaste som finns, och en mullig tjej är så sjuuuuuuukt vacker. Bara för att deras egna ungar har några extra kilon här och där. Vi kan ju bara ta denna som exempel "bara hundar faller för ben." Hur ofta har man inte sett den..? Det är klart att alla får tycka som dom vill, men när man låter det gå ut över andra för att trycka ner.. Nä, då är det bara patetiskt ;)
 
Jag bryr mej faktiskt inte om ifall man väger 45 eller 85 kilo. Alla är lika vackra i mina ögon. Bara man själv mår bra i sin kropp spelar väl inte det någon roll? Men personligen skulle jag inte vilja va en 85-kilos tjej, inte heller 75. Men jag skulle heller inte vilja vara tunnare än jag är nu. Jag trivs i min kropp som den är, mår bra och känner mej frisk. Sen om jag går upp några kilo är väl det skitbra, då kommer jag i alla fall lite närmre det "normala". På samma sätt som vissa kämpar för att gå ner i vikt har jag fått kämpa för att ens hålla min vikt. Jag äter vad jag vill och hur mycket jag vill. Och om jag vill gå UPP i vikt får jag försöka äta mer än jag orkar.
 
Nej, jag tycker att världen behöver ett wakeup-call. Det har gått waaaaaay för långt med denna skiten nu. Speciellt tjejer behöver vakna upp och se hur "vi" egentligen beter oss mot varandra. För om det är något jag är TRÖTT på är det tjejer, helt klart. I stället för att lyfta upp varandra ska man trycka ner alla man kan, så mycket det bara går. För att få lite bättre självkänsla själv. 
 
Dessutom tror jag att allt dethär bygger på ren AVUNDSJUKA. Japp, det tror jag. Varför skulle man annars orka hålla på? Dom kanske inte har det så j*kla perfekt själva som dom säger att dom har. Så dom måste trycka ner andra i skiten för att klara sej över ytan ett tag till. 
 
Jag tycker verkligen all denna skiten är fel, fel, FEL. Och det står jag för till 110%. Tjejer, killar, vuxna och barn, SKÄRP ER! ;)
Här är jag med mina smala ben och kantiga beniga armar. Inte mycket till kurvor har jag heller. Ful som f*n då med andra ord...? ;)

Mollösund

Världens sämsta uppdatering idag.. Jag har haft tusen miljoner saker att göra. Packa, handla, stan, stallet osv. Jag ska va några dagar hos mormor och morfar på världens finaste lilla "ö" mollösund. Världens mysigaste sommarställe! Jag har lagt ett ordentligt åsiktsinlägg på tidsinställt om något jag är så TRÖTT på, det kommer på lördag. Sen uppdaterar jag via min kära iPhone. Om det är täckning där ute då ;) och självklart min instagram @eliingb :) jag slänger upp en bild på mej och min fina vän Minnie från igår. Vi hade en super mysig bestie-dag på stranden med massa sol, bad och skratt. Det måste göras om! Förhoppningsvis med Hanna också! :)

https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-1/3084667/images/2012/pic_501189f6e087c348fe000000.jpg" class="image">


Photoshoot

Foto: Minnie

Sommarkväll

Jag kom nyss hem från stallet faktiskt. Vi tänkte testa att åka dit sent på kvällen och det gick faktiskt att träna lite på banan! Dock är det ju inte alltid det funkar, men när det gör det får man ju passa på. 
Jag tömkörde henne lite på spåret i skritt. Bara för att hon skulle gå dit jag ville vilket vi hade STORA problem med sist. Men idag gick det faktiskt jätte bra! Jag gick till och med in på volten där hon dummade sej som mest sist. Hon stannade ju och så men jag fick fram henne ganska lätt. Jag är faktiskt riktigt nöjd med mej själv för en gångs skull. Jag löste situationen på ett bra, lugnt och bestämt sätt. Men ändå inte så att hon blev kränkt. Bara precis tillräckligt för att visa henne "med hela handen" hur hon skulle göra och att hon skulle göra det utan några tveksamheter. Punkt.
Och det gick som sagt skitbra! Det va en jätte fin sommarkväll, hur mysigt som helst!

Lever livet

Nu sticker jag snart till stranden med min fina vän Minnie. Vi tar med oss thaimat och sen ska vi bara ligga och steka på stranden. Älska vädret idag, 20-30 grader, sol och typ vindstilla. Jag älskar sommaren verkligen, men som sagt hatar hatar hatar jag alla mygg ;) Ha en riktigt nice dag, hoppas ni har lika fint väder som jag har!


*arg*

Ibland hatar jag sommaren.
Myggor, blinningar, flugor, knott, bromsar. Man kan inte rida för alla dessa jävla småkryp. Hästarna kan inte ens vara ute i hagen för dom bara springer och springer som galningar. Hästarna blir ju lixom förbannade och då är det ju ingen idé att träna med dom. Jag skulle nog säga att det är BIG mistake att göra något med Lantana om det är för mycket kryp på ridbanan. Så det är bara att låta henne vila och hoppas på sämre (bättre?) väder nästa dag. 
Så idag gick det inte att göra något. Vi släppte ut hästarna men efter någon minut sprang dom som tokar och ville komma in direkt. I morgon får hon väl antagligen vila igen eftersom det skulle va samma väder, om inte ännu varmare och mer tryckande. Men vi får väl se vad som händer, det kanske blir spöregn och 15 grader. Fast nä...

Sommar

Idag har det vart jätte fint väder ÄNTLIGEN är det sommar!! Men hästarna har fått va inne hela dagen. Vi släppte nyss ut dom och vi få se om det ens går att ha dom ute nu.. I alla fall tänkte vi försöka göra något med La idag, hoppas det går. Nu ska jag tömma kärran, skriver om hur det gick sen ;)


Trotsåldern

Madame La Tana har kommit in en sån där testperiod igen. Typisk tonåring.. Hon får för sej att hon inte har lust att lyda alls. Idag gjorde mamma dom akademiska övningarna som vi har tränat flera månader. Det är lättare att hantera henne med kortare grimskaft än med dom tånga tömkörningstömarna. Det såg ut att gå ganska bra faktiskt. Hon protesterade ganska mycket i början men efter ett tag gick hon framåt och gjorde det mamma bad henne om. Så det va ändå ett bra pass, eftersom hon "gav sej" och ville samarbeta.

Wallander

At the moment sitter jag och kollar på wallander. Hämtade nyss in dom små råttorna kaninerna.. Det är ingen bra komination om man heter Elin Bergman.. Sjukt LÄTTSKRÄMD är jag.. Efter varje wallander/whatever jag ser tänker jag att det va sista gången, men ÄNDÅ kollar jag igen. Haha, vilka problem jag har ;)
Nej, nu ska jag fortsätta skrämma upp mej själv och skriva om dagens träning med La. Btw, kolla vilken söt ekorre vi såg  idag när vi spelade minigolf. Jag vann, för en gångs skull ;)

Fear

Idag kändes det INTE bra med Lantana.. 
Hon va inte på humör och började testa mamma, som skulle börja. Hon stannade och ville inte gå framåt på ett speciellt ställe. Hon skulle inte inte INTE gå där. Jag fick leda henne förbi några gånger och då gick det. Men så fort hon va ute på lång töm och skulle gå förbi själv tog det stopp. Så efter att ha gjort ett okej avslut på själva tömkörningen för idag testade vi att släppa henne lös på banan och bara leka, utan krav. Men det ville hon inte heller.
Tillslut fick mamma göra lite akademiskt och efter ett tag blev det riktigt bra. 
Grejen är att jag blir så jäkla rädd när sånt här händer. Inte rädd för henne eller nåt sånt utan rädd för att hon ska vara skadad. Allt kommer tillbaka och snurrar runt i mitt huvud. Tankarna börjar dra iväg på alla sorters olika skador en häst kan få. Alla känslor drar förbi och jag känner bara nej nej nej, inte igen. Det är konstigt så himla många olika skador jag kan övertyga mej själv till 100% att hon har. Jag tänker "nu är det kört igen. Hon kommer va skadad och vi kommer få avliva henne också. Allt börjar igen.." 
Men andra som ser samma saker vet ju att det absolut inte är någon fara. Det som hände idag sitter i hennes huvud, hon testar oss. Och det är ju helt normalt. Det är bara jag som målar upp massa hemska händelser i mitt eget huvud. Ååhh, jag hatar när jag håller på såhär..
 

Klant

Jag la mej en stund i solen för ett tag sen och det slutade ju så klart med att jag somnade.. Så nu har man en go bränna- på EN sida.. Fint! Aja, snart åker jag nog till stallet. Det blir tömkörning idag OM det inte är för mycket blinningar. Men det blåser en del idag så det blir säkert bra!


.

Inlägget under detta är ett "infoinlägg" om Lantana, om ni undrar ;)
Idag fick La vila eftersom vi tömkörde henne igår. Hon verkade inte direkt ledsen över det, hon tyckte nog att vi inte hade behövt komma över huvud taget och störa henne i det viktiga jobbet att äta. ;)
Vi kollade i alla fall bara till henne lite. Kände över henne och kratsade hovarna. Vet inte om jag har berättat att hon har dragit upp en ganska stor "flik" av ena bakhoven. Eftersom hon har så grymt tjocka hornväggar är det ingen fara, som tur är. Men hon har fått på boots på bakfossingarna, bara för säkerhets skull. 
Hon verkade må bra i alla fall, lilla prinsessan.
 

Lantana

Lantana, även kallad La Tana, Tana, La, prinsessan, bäbis, busunge, är min häst jag har tillsammans med min mamma. Egentligen skulle vi inte alls haft Lantana, ingen unghäst och ingen häst över huvud taget. Vi skulle haft och hade världens bästa lilla ponny Lazda. Men efter en lång lång lång tids skador blev hon helt utdömd och fick vandra vidare till dom evigt gröna ängarna. 
 
Det var när vi hade fått reda på mardrömsbeskedet att Lazda inte gick att rädda vi började leta ny häst. Hon fick sommaren på sej att få ett fint avslut och under den tiden va det meningen att vi skulle hitta en ny liten stjärna. 
Det var ingen lätt sommar, samtidigt som jag verkligen verkligen ville hitta en ny häst hade jag ju mitt hjärta, som snart skulle försvinna.. Men sommaren gick och vi provred otroligt många hästar. Ingen fastnade i våra hjärtan och vi fortsatte leta även under hösten. 
 
I oktober provred vi en häst "S" som vi fastnade för. Vi bestämde oss för att vi skulle köpa S men på grund av olika omständigheter blev det inget. Det blev väldigt långdraget, och tillslut bestämde vi oss för att ändå hitta en annan häst. Så den 15:e januari 2012 åkte vi ner till Skåne och provred häst nummer 18, en liten prinsessa vid namn Lantana.
 
provridningen
När vi kom in i stallet såg jag en sockersöt liten tjej på 4, nästan 5 år. Vi åkte till ett ridhus och provred. Där hände allt möjligt, andra hästar, löshoppningsbanebygge, prasslande plastsnören osv, men lilla Lantana brydde sej inte över huvud taget. Hon var cool, chillade på livet ;) 
Hon var allt det vi letade efter, fast ändå inte. Vi skulle INTE ha en unghäst. Men hon var bara perfekt. Lugn, cool, otroligt bra psyke, lagom stor, lagom utbildad, underbar att rida och dessutom väldigt bra uppfödd. Sen att hon är väldigt vacker är ju bara ett pluss ;)
 
Så den 10:e februari rullade transporten mot Helsingborgs djursjukhus för besiktning, vilken hon gick igenom helt utan anmärkningar. 
 
Första dagen
Sen följde några månader av massa händelser. T.ex. stallbyte, kolik, stoooora lastproblem, stegring, skoningsproblem, ridproblem osv. Inget gick som vi hade tänkt och det blev FEL redan från början. Men vi gav oss inte. Vi har kämpat med markövningar, markövningar och åter markövningar. Lydnad och "teambuildning" för att lära känna varandra på riktigt. Det va massa grejer som gjorde allt svårare för oss, bland annat att vi inte hade någon sadel. Eftersom vi inte kunde lasta kunde vi inte åka och prova ut en sadel. Och det gick VERKLIGEN inte att lasta. När vi flyttade fick vi ta hjälp av en som är väldigt bra på just svåra hästar. Hon kunde dock inte få in henne i vår transport, utan fick lasta henne i hennes hästlastbil som hon till slut gick på efter mycket kämpande.
 
Lantana är världens bästa häst. Hon är cool, stabil, lugn, vaken, trygg i sej själv, har ett grymt steg, älskar att jobba osv. Men när det inte passar madame La Tana kan hon vara väldigt envis och nästan lite tjurig. Det ska vara på hennes sätt, och pressar man henne för mycket tänker hon minsann inte röra en hov.. Inte åt det hållet vi vill i alla fall.. Det har tagit lång tid att hitta den rätta kommunikationen där man får be henne att göra saker, men absolut inte pressa henne för mycket. Samtidigt behöver hon en fast hand och en stark ledare, annars blir hon osäker och försöker ta över situationen. Och vi har fortfarande långt kvar, så klart. 
 
Markövningar på ridbanan
Håll i hatten nu, vi har faktiskt inte kommit igång med ridningen ännu, nästan ett halvår sen vi köpte henne. Just nu tömkör vi väldigt mycket, vilket hon tycker är jätte kul. Många tycker att det är fel, fel, FEL att vi inte har börjat rida och andra tycker att vi ska vänta ännu längre. Den lilla damen skapar åsikter, om man säger så ;)
Det finns dom som inte tror på oss och tycker att vi har gjort ett stooort misstag i att köpa en unghäst, att vi aldrig skulle klara av det. Till dom vill jag bara säga, watch us. Det är inte många som skulle klarat av Lantana och samtidigt låta henne vara just HON, inte köra över henne.. 
 
Lite fakta:
Född 13 maj 2007
E. Santana, UE: Akribori
Ca 1,60 i manken. 
Inriktning dressyr, utbildad ca L:b när vi köpte henne.
Mitt mål med henne är att ha KUL. Att ha henne livet ut och bli bästa vänner, bli VI. Sen får det bli som det blir. Vem vet, vi kanske vinner SM om några år, eller så busar vi bara runt i skogen. Vi kommer göra det vi båda tycker är kul, och vad som är bäst för henne. Men jag vet att hon skulle äga dressyrbanorna med sin utstråling och talang, för hon har verkligen det. Talang. Hon går i en perfekt form till och med när vi busar på ridbanan.
Och jag vet att vi lätt skulle kunna rida en L:a om vi får lära känna varandra och blir ett team. Kanske till och med högre. Men det får vi ta när det blir vår tur. Och när det blir får vi se. Kanske redan i höst, kanske om 10 år ;)
 

@ the beach

Ligger på en klippa på stranden, heelt okej. Lite senare blir det stallet, äntligen är det lite sommar ;)


Sommarväder

Godmorgon readers! ;) Jag vaknade på riktigt bra humör idag, DET ÄR FINT VÄDER!! Och jag lyckades släpa mej upp redan klockan åtta, *stolt* ;) vi får se vad som händer idag, men antagligen drar jag mej ut till solen om en stund. Man får ju passa på när det i alla fall är över 10 grader ;)


Dagens tömkörning

Idag var det mycket bättre väder - mindre blinningar. Så La fick jobba lite på banan. Jag är faktiskt nöjd! 
I början tramsade hon lite om att hon inte ville gå på ett speciellt ställe i skritten, men vi löste det bra. Resten av tiden gick det faktiskt väldigt bra. Jag travade och galopperade på en stor volt och skrittade på spåret. Jag travade också en del på spåret, med tempoökningar på långsidorna. Det gick bra, hon bjöd bra framåt och hängde inte i handen. Men hon är lite svagare i höger varv, vilket gör att hon inte är helt jämn i traven när man ökar tempot för mycket. Men det är ju sånt man får träna upp med tiden, och hon kan ju så klart inte vara helt pefekt utan träning. Även om hon inte är långt ifrån ;)
Jag är i alla fall väldigt nöjd med hur både jag och mamma löste de olika händelserna tillsammans med Lantana, idag var ett BRA pass!

Vila

La fick vila idag igen. Det är så jäkla mycket blinningar, myggor, flugor osv ute nu så det går inte att göra något alls. Så fort hästarna blir lite varma, vilket dom blir om dom jobbar, blir dom som magneter. Dom hade lixom knappt kunnat vara ute idag bara för att det va så mycket. 
Usch jag får alltid så dåligt samvete när vi låter henne vila för mycket.. Men vad ska man göra när det inte går? Det känns inte rättvist att tvinga henne ut på ridbanan bland alla tusentals blinningar. Dessutom känns det som att det bara skulle bli en onödig "konflikt" eftersom hon blir så irriterad. Och då får ingen av oss ut något positivt av det, tvärt om egentligen. Det är ju ingen idé att göra något om man inte får ut något av det, kvalitét är mycket bättre än kvantitet när det gäller hästar..

Svanstips

Jag läste i detta inlägget på ponnysanning.se att man kunde hälla rapsolja i hästens svans på sommaren. Det skulle hjälpa mot att hästarna kliar sej så mycket och det funkade faktiskt skitbra! Lantana har kliat sej väldigt mycket i svansen så den har blivit helt tovig och "avbruten" men efter att vi masserade in rapsolja i svansroten en gång slutade hon med det helt. Och det höll lite mer än en vecka, superbra! På Lazda testade vi t.ex. helosan och aloevera-spray, men inget av det funkade så bra som rapsoljan. Så testa det, ett fett bra tips, ha-ha ;)
 

Sova? Ja tack..

Började dagen med jordgubbar, inte helt fel. Sen har jag inte gjort något alls känns det som. Jag är så sjuuukt trött nu, skulle kunna sova dygnet runt typ ;) dock hatar jag att sova länge för det känns som om hela dagen slösas bort.. Så efter x antal larm på mobilen släpar jag mej upp vid 10. Sen efter lunch sover jag igen haha ;) Lite senare åker vi till stallet som vanligt. Prinsessan ska antagligen jobbas på banan idag eftersom hon vilade igår. Vi får se hur det går idag, antagligen kommer jag hitta något att oroa mej för som vanligt.. SKÄRP DEJ ELIN!! Slänger upp en bild på hennes nya grimma också. Från protector. Den verkar skitbra, mycket lättare och mjukare än "vanliga". Dessutom blev den väldigt fin på henne tycker jag ;)


Dagen

Riktigt kass uppdatering idag.. Men har inget att skriva om? 
Idag har jag i alla fall haft en liten rolig photoshoot med min fina vän Minnie. Man kände sej lite dum när man gick runt i klänning i skogen helt random sådär. Men någon fick väl sej ett gott skratt, det är ju alltid nåt ;)
Madame La Tana fick vila idag. Hon verkade inte så ledsen för det direkt, hon trivs rätt bra med sina livvakter i sommarhagen ;) Två små söta araber som hon är KUNG över haha. Himla söta är dom, dom trivs verkligen ihop. Men man märker ju vem som är the leader of the pack om man säger så ;)
Prinsessans bodyguards "C" och "A"

Rädd

Hola amigos ;)
Idag fick la Tana jobba på ridbanan igen. Vi kör varannan dag tömkörning, varannan dag vila/promenad/akademiskt/något annat lite lugnare. 
Idag gick det sådär tycker jag.. Eller det är mina egna tankar som spökar, jag kan verkligen inte släppa den j*kla rädslan för att hon ska vara skadad. Egentligen finns det verkligen ingen anledning at all för mej att vara rädd för det, men jag tänker ÄNDÅ på det hela tiden. Jag tyckte att hon inte riktigt jobbade igenom i ryggen som hon brukar, typ att hon gick och "knep" lite med ryggen. Men det är väl bara jag som är bortskämd med hennes grymma trav hon brukar ha. Alla har ju dåliga dagar, hon kanske hade lite träningsvärk? Det skulle ju i så fall inte vara så konstigt eftersom hon har fått börja jobba nu igen efter en lååång "vila". 
Jag måste verkligen träna träna träna på att tänka på att Lantana INTE är Lazda. Det finns ingen anledning att överanalysera varenda steg hon tar. Hon är en häst med perfekta förutsättningar, en nästan perfekt kropp. Hon är ung, fräsch och oförstörd. Det är bara jag som jagar upp mej själv för minsta lilla grej. Sluta med det nu Elin!
Hjärtat ♥

I miss the days when life was simple

Det tog mer än ett år från att Lazda var halt första gången till att vi fick reda på vad det egentligen var. Så mer än 350 dagar. Dagar av osäkerhet, ovetande. Hur går hon idag? Är hon öm någonstans? Haltar hon? Hur känns musklerna? Hur känns hon att rida? Kan vi rida idag? Går hon snett? 
 
Alltid den där rädslan. Känslan av att något är fel, men man vet inte vad. Att alltid alltid behöva känna efter, i varje steg hon tog. Varje dag. Kolla igenom henne noga, titta på henne noga. 
Göra allt detta, för att efter ett tag inse att hon är dålig igen och att vi måste börja om. Igen.
 
Jag har nästan glömt hur det va innan mardrömmen började. Hur det va att bara känna glädje i stallet. Våga RIDA, våga ha KUL utan att vara rädd att något ska vara fel. Bara ha kul tillsammans med sin häst och njuta av att få göra det man vill mest av allt. 
 
För det va ju så. Någon gång för länge länge sen känns det som. När jag va 11-13 år och levde min dröm. Jag hade en egen ponny. Vi hoppade, kämpade med dressyren, lekte och hade kul. Utan någon rädsla för något alls. Jag va bara en vanlig ponnyunge, med en alldeles för svår ponny. En ponny jag ändå älskade, för det spelade ingen roll. Hon va MIN och vi hade kul tillsammans. 
Jag kommer ihåg när en tjej i stallets ponny fick en senskada och hon och hennes mamma kämpade på. Jag tyckte så synd om dom men tänkte "Tur att vi har Lazda som är så bra. Hon har ju aldrig varit halt och något sånt kommer säkert aldrig hända oss.." Eller när vi va på studiebesök på djursjukhuset och såg en modell på ett spattben och jag tänkte "Usch vad hemskt. Stackars hästar som får spatt, tur att jag har Lazda.."
Inte visste jag att allt detta skulle hända Lazda. Och att hon dessutom skulle bli tvungen att springa ut på dom evigt gröna ängarna..
 
Det har skadat mej så galet mycket. Det går inte en dag utan att det är något jag ser och tänker "tänk om det är något fel på Lantana nu. Det där skavet är säkert en ink, hon kommer få inkar över hela kroppen. Hon ser lite spänd ut i nacken, tänk om hon får fång nu.." Under ett ridpass tänker jag varje sekund på hur hon travar, hur hon skrittar, hur hon galopperar, hur hon trampar ner osv. 
 
Om det är någon jag är avundsjuk på, är det den som aldrig har haft en skadad häst. Den som bara kan njuta utan några nojor och tvångstankar. Alla dom som kan hoppa utan att tänka "shit, nu går det för fort hästen kommer vricka sej." Alla som kan rida ett dressyrpass utan att tänka på om hästen möjligtvis går lite lite ojämnt i höger varv. 
 
Jag har nästan allt jag kan önska mej. Jag har en häst, en egen dator, en systemkamera, en iphone, fina kläder osv. Det är klart det finns grejer man hade velat ha, men tänker man efter har jag det SJUKT bra. Men det finns en sak jag vill ha. En sak jag skulle kunna ge bort nästan allt för. Och det är den känslan. Känslan av ren glädje. Den känslan som jag nog aldrig kommer kunna få tillbaka till 100%. Inte ens om jag skulle vinna 100 miljoner eller råna en bank. 
Jag och Lazda våren 2008. En liten skitunge och en busponny, precis som det ska vara. Simple as that.

Draw me a picture

Hey readers! ;)
Jag har suttit ett tag nu och ritat. Beyonce i öronen och bara sitta och rita, mysigt. Jag älskar att rita och jag älskar musik, så det är en prefect match där haha ;) Här är i alla fall resultatet, för er som är nyfikna:
Jag är ganska nöjd! Även om näsan, ögonen och munnen blev lite konstiga.. Men skit samma, jag är nöjd ändå. Jag har faktiskt utgått från en bild på mej själv, fast ändrat en del. 
Nu ska jag ställa mej i köket och laga lite mat. Kycklingwook blir det idag, mums!

Stallet

Åker till stallet nu, jag tror att det blir en liten promenad ner till ridhuset och tillbaka idag. Det blåser sjukt mycket men det blir bra träning!


Fashion

Vad tycker ni om Lantanas fina dipdye i svansen? Riktigt nice tycker jag, het brud asså ;)

Hard work work

Idag fick Lantana jobba på ett tag på ridbanan. Tömkörning, så klart. Hon tycker verkligen det är kul att jobba, och det gör det så sjukt kul att träna med henne! Idag travade och galopperade vi en del, mest på en stor volt men också lite trav på spåret. Det är lite svårt att hänga med i början när man ska trava på spåret, men det kommer med tiden. Man kan ju inte göra allt perfekt från början ;)
Jag tycker faktiskt att det gick väldigt bra. I början var hon ganska tjafsig i munnen. Hon gapade och drog upp och ner med huvudet hela tiden. Jag gissar att det är för att hon fortfarande är ung och kanske inte riktigt har hittat rätt stöd hela tiden och kanske inte accepterat bettet till 100%. Men efter att hon har fått galoppera lite blir det bättre direkt. Så när jag körde på slutet gick hon i en nästan perfekt form, jobbade bra med ryggen, va stilla i munnen och sökte själv ett lagom stöd i handen. Jag höll bara lätt i tömmarna och lät henne rulla på och man ser på henne hur SKÖNT hon tycker att det är!
Dessutom fick jag ju mej ett litet träningspass hehe ;) Det måste se rätt kul ut när jag springer runt flera meter bakom henne, 110% fokus och skriker "braaaa, duuuktig tjej, braaa gumman, duuuktig Lantana".. Tur att ingen ser oss ;)
Jag och Lantana en dag när vi hade lite miljöträning :)

Traven!! :O

Jag och Lantana busar på ridbanan, kolla traven! 
Idag fick Lantana vila. Det är svårt nu på sommaren när det är så himla mycket blinningar/mygg/flugor. VI har faktiskt bromsar också, riktigt äckliga är dom.. 
Vi fixade i alla fall hennes svans som också va riktigt äcklig haha. Jag råkade nog ta lite för mycket pälsglans i den, oupsi.. ;)
Hästarna fick stå inne än stund på grynd av alla jobbiga blinningar och det tyckte dom nog var helt okej ;) Lantana stog mest och sov när vi va där, sötis ♥

Ooh what a babe ;)

Men tja snygging.. ;)


Follow me @ instagram - eliingb

Haha, det visste jag inte! 
Men om man söker "Lantana" på google kommer det upp massa bilder på någon blomma så det stämmer nog haha ;)

Finaste Lantana

Det gick sååå bra med Lantana idag! Åhh, det känns så himla bra nu när vi har kommit igång med tömkörningen, jag märker verkligen hur bra lilla Tana mår av det. 
Vi sätter tömmarna i de översta ringarna och kör utan inspäningar. Det behövs inte på henne, hon hittar en bra form själv och VILL rulla på och jobba bra. 
Vi började med att mamma gjorde lite eftersom hon är mer van vid det än jag är. Idag va ju lixom bara andra gången jag gjorde det. Det gick i alla fall jätte bra. Det enda som va lite sådär va att hon kröp ihop och gick själv ganska mycket bakom lod i höger galopp. Men skillnaden här är att hon själv valde det, vi hade lösa tömmar och jobbade för att hon skulle öppna upp sej mer. Men eftersom hon själv valde det är det bäst att låta henne ta tid på sej och bygga upp lite mer styrka, för att orka bära upp sej i en rätt form.
 
Sen va det min tur och det gick faktiskt skitbra! Det är lite ovant, men man kommer lätt in i det. Hon är så himla lätt och rolig att jobba med, det är lixom inga som helst problem. Det gick verkligen grymt bra och hon jobbade perfekt på slutet, i både skritt trav och galopp. Fina prinsessan ♥

såhär har vi tömmarna.

Där kunskapen tar slut tar våldet vid

Rollkür. Ett ridsätt som har diskuterats mycket den sista tiden. Ett ridsätt där man med våld tvingar hästen ner i en "lång och låg" form. Ett ridsätt som går ut på att vinna över hästen, att få den underlägsen och bara göra som man säger, utan några som helst protester. 
Dom som är för rollkür kallar det "Low deep and round". De kallar hästen avslappnad och de säger att det är bra för hästen att få "sträcka ut". Jag kan säga att det är så långt ifrån låg, lång och rund man kan komma. Hästen är definitivt inte avslappnad och om det är något den inte får göra är det att sträcka ut..
 
När en häst går som på bilden ovan går den i en extremt onaturlig och skadlig form. Nacken, med alla sina muskler, kotor, osvfår ta stor skada. Ryggen tar stor skada eftersom överlinjen sträcks ut på helt fel sätt. Hästen ser bara ser i marken, det är väl antagligen därför dom upplevs som "avslappnade"..
En häst som blir tränad i rollkür kommer få väldigt mycket skador. Kanske inte i början, men det är sån här ridning som ger spänningar, slitningar, muskelbristningar osv. Hästen kan t.ex. inte få in sina bakben och jobba med ryggen på rätt sätt, vilket gör att det sliter väldigt mycket på hästens rygg.
 
Nästan alla dressyrryttare rider sina hästar på det här sättet. Mer eller mindre. Alla har vi ju sett till och med våra svenska ryttare rida sina fina hästar på detta sättet. Ryttare på den högsta möjliga nivån är dom värsta. Dom som lyckas bäst på tävlingar rider också såhär, eftersom domarna av någon konstig anledning ger högre poäng och VILL se ihoptryckta hästar och ponnysar på dressyrbanorna.. 
 
Det är tråkigt att det har gått så långt att man måste använda så mycket våld för att kunna lyckas inom ridsporten. Små tjejer och killar ser upp till dom stora världsstjärnorna och vill rida som dom. Tränare lär ut en aggressiv och onaturlig ridning. Tidspressen och prestigen har blivit viktigare än hästarnas välmående..
 
Efter att dressyren va klar i onsdags stannade vi kvar och kollade när dressyrryttarna "trimmade" sina hästar. Antagligen va det ganska unga hästar, eftersom det är mycket unghästdressyr i Falsterbo. 
ALLA red sina hästar såhär. Vissa mer och andra mindre, men det va ingen som red sin häst på ett riktigt bra sätt. Alla hästar gick extremt mycket bakom lod, tappade ryggen och gapade mot betten och viftade på svansen hela tiden. 
Ryttarna red så dåligt att jag knappt klarade att kolla på det, hur kan det har blivit såhär? Dom nästan ligger ner på hästarnas ryggar, driver driver driver, drar drar drar. En häst blev lite rädd för något vid dommarbåsen, då drog ryttaren snabbt ihop hästen EXAKT så som på bilden, och ställde hästen huvud ända in till sina egna ben. Hästen gick så snällt förbi, vad hade den för val?
 
"Där kunskapen tar slut tar våldet vid". Det stämmer verkligen. För det måste ju vara av okunskap man rider sin häst "lång och låg". För vem skulle vilja rida sin häst så när man vet följderna? Inte jag i alla fall..
Alla bilder är tagna från google "rollkür". 
 

Shoppingsugen

Jag har precis varit och lämnat vår ena tömkörningstöm i ridsportsaffären på lagning. Vi kollade på nya igår men det fanns inga lika bra som dom vi hade, så då skulle sadelmakaren fixa den! Det är farligt att gå in i den affären asså, det finns så sjukt mycket fina saker. Idag såg jag t.ex. ett sååå fint pannband.. Åh.. Och massa andra saker - västar, hjälmar, stövlar, ridbyxor, träns, schabrak, boots, pikéer, jackor osv. 
Men det blev inget sånt idag, bara en ny grimma eftersom Lantana så lätt får skav av vanliga grimmor. Denna va mycket lättare och mjukare än andra så det blir nog bra. 
 
I alla fall, så blir det nog ett tömkörningspass för lilla prinsessan idag. Man märker verkligen hur skönt hon tycker det är att få jobba lite. Hon blir så avslappnad och "tillfreds" när hon får rulla på i en bra form. Det är det som gör det så kul att jobba med henne, hon VILL jobba och tycker det är kul. Fast hon visar ganska tydligt att hon tycker att det akademiska är långtråkigt haha. Suckar, går saaaaakta och somnar nästan.. Men man måste göra lite sånt ibland också, även om det finns annat som är roligare! ;)

Falsterbo 2012

I år va första gången jag va i Falsterbo. Ja det är sant, jag har faktiskt aldrig varit där förut. 
Jag och min amiigoo Hanna åkte buss dit med ridklubben, smidigt! :D Vi kom fram ungefär vid 11 och då kollade vi på lite ponnyhoppning. Eller det va nästan slut när vi kom men vi hann se några små ponnysar. Sen kollade vi mässan lite. Den va helt okej, blev lite besviken över att jag inte hittade det schabraket jag leta efter.. Men det fick bli ett annat i stället, som är nästan lika fint. Men bara nästan.. ;) Ett svart Schockemöhle Coach. 
Sen kollade vi på Tour of amateurs, så himla kul att se! Åhh, jag får rysningar när jag ser dom. Speciellt en, som klarade nollan och blev jätte jätte glad. Åhh! 
Sen va det ponnydressyr! Så sjukt söta! 
Fölen ska vi ju inte ens prata om, det finns absolut inget gulligare än föl ♥ 
Sen va det ju dags för huntingen, höjdpunkten på dagen. Grymt kul att se, förutom omkullridningen som va hemsk.. Nä, terräng är inget för mej hehe.
Vi kollade även lite sexårsdressyr på kvällen och där fanns verkligen många fina hästar. Det va flera av dom man absolut inte tackat nej till hehe..
Fick ganska många fina bilder faktiskt! Synd bara att mitt långa objektiv inte får plats i väskan, bilderna blir så suddiga när man måste zooma mer efteråt..

Next - stallet

Tja ;)
Falsterbo va grymt! Så klart ;) Det kommer inlägg om det senare, lite allmänt om dagen och ett faktiskt ganska seriöst inlägg om något som gör mej sjukt mörkrädd inom ridsporten.. Håll koll!
 
Idag va Minnie hos mej, vi va lite flummiga som alltid hehe.. Lite seriösa va vi i alla fall och fick några bra blider. Skitkul hade vi, dock har vi ju båda samma sjuka humor ;)
Nu åker jag nog snart till stallet. Jag vet inte riktigt vad prinsessan Tana ska få göra idag, kanske lite tömkörning? Vi får se hur det blir! 

Natti bloggen

Klockan står på 05.20, nu taggar vi Falsterbo i morgon! :D


Trött

Gött med sommarlov att man kan göra som man vill.. Nu ska jag ta en liten powernap, är sjukt trött hehe. Och så klart tagga inför Falsterbo i morgon! Jag och en kompis åker dit med klubben och är där hela dagen. Synd att min andra bestfriendoo inte kunde förlja med :/ 
I alla fall, så ska jag nog börja planera shoppingen. Ett schabrak minst, vi har ju inga dressyrschabrak eftersom vi bara hade allroundsadel till Lazda. Så ett dressyrschabrak står på listan, sen får vi se! 
Denna bilden passar ganska bra på mej just nu haha, sötnosen ♥

Tömkörning

Träningen gick skitbra! 
Vi bestämde att det var smartast att tömköra idag, för att göra av med lite av all överskottsenergi hon har. Så min tränare började och visade också hur man skulle göra. Mamma tömkörde Lazda mycket men det va ju ett tag sen. Och jag har faktiskt aldrig testat. 
I början va hon lite taggad och fattade inte riktigt. Hon har blivit mycket tömkörd av uppfödaren, men det va ju ändå ett tag sen det med. Så ibörjan var hon nog lite krånglig, men direkt när hon hade fattat gick det skitbra! Vi hade inga inspänningar på henne. Dels för att hon är byggd så att hon går i en bra form helt naturligt, dels för att vi inte vill tvinga ner henne "i form". 
Hon gick i alla fall jätte fint i både skritt, trav och galopp med Jennie. Sen va det mammas tur och det gick bra det med. Hon skötte sej verkligen bra och man märkte hur skönt hon tyckte det va att få jobba i lite högre tempo och med hela kropen.
 
Sen fick ju jag testa lite också. Det gick faktiskt väldigt bra, jag har ju aldrig gjort det innan. Men vi gick på spåret och på volten i både skritt och trav i båda varven. Hon lyssnade jättebra och ja det gick skitbra! 
 
Det funkade inte att ladda upp bilder tydligen? :mad: Aja, det får bli en gammal bild i stället!

Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder.. Eller nåt..

Nu drar jag mej mot stallet för en regnig "träning". Det ska bli kul att träffa Jennie igen och jag hoppas att miss Lantana tjockis gillar henne haha ;)


Hoppas hoppas

Vet ni vad jag kanske ska göra i morgon?
Min tränare ska komma och kolla på Lantana för att lära känna henne lite. Kanske longera eller tömköra, vi får se lite. Och om allt går bra så kanske jag ska rida "lektion"! Det beror ju så klart helt på hur allt går. Men det känns ändå väldigt bra att hon ska komma och hälsa på, för att komma igång lite och få någon slags plan. 
Det va sjukt längesen jag tränade. Sista gången var på Lazda, någon gång i april/maj 2011. Då vi trodde att vi var på g igen, men den träningen gick inte alls bra och efter det började vi ana att det va något som va fel. Det är över ett år sen, så galet länge.. Tiden går och man vet aldrig vad som kan hända eller hur livet kan ändras. Men jag tror ändå att det finns någon mening med allt som händer..
Jag och Lazda, någon gång i april 2011. Jag saknar att sitta på hennes rygg, jag saknar att va ett team. Hon och jag tillsammans, hon och jag i ett. Den där känslan som inte kan ersättas av något annat.. Jag saknar min andra hälft ♥

Design by me

 
Sååå vänner, vad tycker ni om min nya design? :D 
Jag har suttit och fixat med den länge länge nu men jag blev faktiskt riktigt nöjd! Somrig och Elinstyle - me like!

Bloglovin

 
 
Följ min blogg med Bloglovin

Uteritt

Tjenare! ;)
Idag red jag ut på Lantana för första gången i detta stallet. Eller, mamma hade henne i kapsonen. Men det va första gången jag satt på. Vi gick rundan ner till gården med ridhus och större stall, som vi har gått några gånger innan. Men då har vi bara gått med henne utan någon på. Det gick jätte bra, hon tyckte det va lite jobbigt med blinningattacken som kom vid ett ställe. Annars gick det super bra! Hon börjar verkligen lugna ner sej nu, är som en helt annan häst mot vad hon va i början. Dessutom är hon otroligt lugn, självsäker och cool i sin personlighet, hon tar det lugnt och chillar på livet lixom ;) Så det va kul, det va längesen jag red ut.. 
Åh, vet inte vad det är men jag bara älskar denna bilden! Fina fina häst ♥

Världens finaste

 
 
Min stjärna ♥
 
 
 

Nya bilder

Hallå hallå ;)
Har varit och jobbat idag som vanligt. Jag är faktiskt väldigt nöjd med mej själv, jag tycker jag har jobbat på skitbra och har tjänat helt okej på denna tiden! 
Nu i eftermiddag har jag suttit och fixat lite med en ny design. Till mej själv denna gången, jag har haft denna gamla väldigt länge nu faktiskt så jag tycker det är dags att byta. Så kameran fick följa med till stallet idag och mamma tog ca 500 (!) bilder på mej och Lantana. Så det är en del att rensa.. Men vi fick väldigt många jätte fina blider också, så räkna med massa massa nya bilder nu ett tag! ;)
I kväll blir det USmöte, nu ska jag sätta mej och börja rensa bilderna..
*Smakprov*

RSS 2.0